História mesta. Významné udalosti. Zaujímavosti. Erb mesta. Fotogaléria.
Uvedená história mesta so zaujímavosťami.

História:

Územie mesta bolo osídlené už v období poslednej doby kamennej, asi 20 000 rokov pred Kristom. Z tohto obdobia je známe sídlisko v časti Závodie. Mesto bolo osídlené aj v dobe bronzovej, železnej i rímskej.

Naši predkovia sa usídlili na území mesta v 5. storočí. Najstaršie objavené sídlisko Slovanov z tohto obdobia sa nachádza v časti Frambor. Z 9. storočia pochádzajú aj sídliská na Bôriku a mohyľníky v Bánovej. Prvá písomná zmienka o území mesta pochádza z roku 1208. Spomína sa pod názvom terra de Selinan. V roku 1297 sa v listinách objavuje názov Zilna. Podľa písomných dokladov z 23. apríla 1312 bola Žilina už mestom.

Významná udalosť:

Významnou udalosťou slovenskej histórie boli víťazstvá slovenských dobrovoľníkov bojujúcich za práva Slovákov, nad maďarskými gardistami na prelome rokov 1848/1849 v bitkách pri Budatíne. Po ukončení bojov, 4.1.1849 vystúpili na dnešnom Mariánskom námestí Ľudovít Štúr a Jozef Miloslav Hurban. Vyzvali Žilinčanov do boja za národné záujmy. V roku 1999 bola na dome č. 7 na Mariánskom námestí odhalená pamätná tabuľa pripomínajúca tieto udalosti.

Zaujímavosti:

V roku 1945 žilo v Žiline 18 tisíc obyvateľov. V roku 1949 pri novom územnom členení vznikol Žilinský kraj, ktorý existoval do roku 1960. Po zrušení kraja došlo k stagnácii v rozvoji mesta, význam mesta bol zo strany vtedajšieho štátu úmyselne potláčaný. V roku 1960 sa do Žiliny presťahovala Vysoká škola dopravná, dnešná Žilinská univerzita, ktorá zohráva dôležitú úlohu v živote mesta.

Od roku 1959 boli v našom meste postavené sídliská HlinyVlčinceSolinky a v súčasnosti pokračuje výstavba sídliska Hájik. Po roku 1968 nastalo v rozvoji mesta oživenie pri výstavbe priemyslu, bytov, komunikácií, v rozvoji školstva i kultúry. Od roku 1990 mesto prechádza búrlivým rozvojom. Prebieha zásadná rekonštrukcia historického jadra mesta, mnohých ulíc a námestí. Mesto z vlastných zdrojov buduje ekologickú trolejbusovú dopravu. Významnou stavbou je Vodné dielo Žilina, ktoré sa začalo stavať v októbri roku 1994, prvá turbína bola spustená v decembri roku 1997.

Erb mesta:

Erb Žiliny patrí k najstarším erbom nielen na Slovensku. Znak bol prvýkrát použitý na listine z 8. Marca 1397. Dvojkríž je byzantského pôvodu, vychádza z kresťanskej, cyrilo-metodskej tradície. Dvojkríž a hviezdy sú zlaté (žlté), podklad je olivovozelený.