AUTOR: Martin Madeja

Čo sú hoaxy a dezinformácie? Ako vznikli a kde až siahajú prvé informácie o poplašných správach? V dnešnej dobe internetu sa stali dezinformácie a hoaxy jeho obrovskou časťou a stretávame sa s nimi skoro každý deň. Ako im predísť?

Na začiatku sa musíme najprv zamyslieť nad tým, prečo niekto vôbec publikuje správy, ktoré sú buď to lož alebo polopravda. Korene pravdepodobne siahajú až do dávnej minulosti, kedy si ľudia veľa vecí domýšľali a potom vznikali rôzne fámy, polopravdy a lži.

Aj dnes to tak funguje, ale ide skôr o domýšľanie si a vyvodzovanie úsudkov v neúplnej informovanosti a znalosti problematiky. Niekedy sa stane, že domýšľanie človeka alebo vyvodzovanie záverov vyústi v hoax alebo dezinformáciu.

Naskytá sa otázka či človek, ktorý vyprodukoval záver v neúplnej informovanosti, to tak aj chcel. Možnože nebol zámer niekomu uškodiť. A tu je ten rozdiel. Hoaxy a dezinformácie slúžia na manipulovanie a vedomé klamanie ľudí.

Ale prečo práve veľa alternatívnych portálov nie je správnych?
Jasné, veď spravodajské noviny SME ovláda Penta, Denník N je platený Georgom Sorosom, takže im sa nedá veriť. Takto človek nájde cestu k alternatívnej žurnalistike. Pritom si však neuvedomí, že aj toto je z určitej časti dezinformácia. Ide aj o kritické myslenie, ktoré je veľmi dôležité a tiež kontrola zdrojov, či sú vôbec relevantné.

Skvelým príkladom prečo neveriť takýmto „nezávislým“ alternatívnym médiám je článok od Jakuba Godu. Autor opisuje ako sa infiltroval pod falošným menom do redakcie Hlavných správ, ktoré by mali byť konzervatívne. Konzervatívne možno sú, ale určite viac dezinformačné.

Pri písaní článkov Goda používal zdroje, ktoré sú blízke východu a známej proruskej propagande. Všetky články uverejnili a preto sa autor rozhodol naozaj pritvrdiť a preložil článok z americkej satirickej stránky o moslimskom starostovi z New Jersey, ktorý chcel zakázať slovo „Vianoce“.

Ako takýmto dezinformáciám predísť?
Je to jednoduchšie než sa môže zdať. Môžeme si to zhrnúť do niekoľkých bodov:
• Zdroje, od ktorých spravodajský portál či iný subjekt čerpal.
• Relevantnosť tohto zdroja
• Porovnať si podozrivú správu s nejakým Vám známym relevantným zdrojom, či píšu to isté
• Samotná reputácia spravodajského portálu či iného subjektu
• Dnes je skvelým príkladom ako predísť dezinformáciám a hoaxom facebooková stránka Polície SR
• Dať priestor obom dotknutým stranám (nie o nás, bez nás)
• Ak sa jedná o sprav. portál či sa správajú podľa etického kódexu a či ho vôbec majú
• Transparentnosť (vedieť kto správu napísal a zverejnil, aké zdroje použil a pod.)